demo@example.com 1st Floor New World. +848556778345

O fundacji

Przełomowe terapie medyczne

Biodrukowanie tkanek i organów to przyszłość współczesnej medycyny, która odmieni życie wielu pacjentów. Dlatego też, nasi naukowcy postanowili znacznie rozszerzyć zakres prowadzonych badań. Naszym celem jest stworzenie Europejskiego Centrum Biotechnologii Medycznej – innowacyjnego ośrodka badawczo-klinicznego umożliwiającego nie tylko przeszczepianie bionicznych trzustek, ale również opracowywanie innych nowatorskich terapii.

Multidyscyplinarne Centrum połączy kilka obszarów: biotechnologię, bioinżynierię, diagnostykę medyczną, medycynę spersonalizowaną oraz leczenie z wykorzystaniem komórek macierzystych. Chcemy stworzyć unikalne na skalę światową miejsce, gdzie zrealizujemy wszystkie fazy badań naukowych. Od pierwszych testów laboratoryjnych, aż do praktycznego zastosowania terapii u pacjentów. Naszą misją jest skuteczne rozwiązywanie najpoważniejszych problemów medycznych XXI wieku.

Multidyscyplinarny zespół wybitnych ekspertów

Inspiracją do założenia fundacji była i jest działalność naukowa dr hab. med. Michała Wszoły, chirurga transplantologa i naukowca wizjonera. Nasz zespół tworzą młodzi naukowcy pełni zapału – innowatorzy, chcący zapisać się na kartach historii, ludzie niezwykle zdeterminowani i kreatywni, działający aktywnie na rzecz pozyskiwania funduszy na badania naukowe w nieszablonowy sposób.

Popularyzacja i promocja nauki

Fundacja, jako jednostka naukowa, od kilkunastu lat promuje rozwój polskiej nauki w kraju i na świecie. Nasi specjaliści uczestniczą w krajowych i międzynarodowych konferencjach oraz udzielają wywiadów i komentarzy eksperckich w mediach. Wierzymy, że Polska, jako kraj, który ma wysoce wykwalifikowanych i kreatywnych naukowców, może realnie wpłynąć na postęp i rozwój technologiczny świata. Jesteśmy nie tylko pionierem w dziedzinie biodruku narządów, ale również w nietypowy sposób pozyskujemy fundusze na projekty naukowe. Szczególnym wyróżnieniem była dla nas nominacja do tytułu Ambasadora Polskiej Nauki 2019.

Statut fundacji

Sprawozdania

Zgodnie z obowiązkiem nałożonym na organizacje pożytku publicznego oraz w trosce o zapewnienie pełnej transparentności w działaniach Fundacji, poniżej publikujemy nasze sprawozdania merytoryczne i finansowe.

insert image

Sprawdź co u nas, przeczytaj nasze artykuły eksperckie!

PARTNERZY